Lomans: Totaalinstallateur Lomans werkt succesvol in en met 3D-omgevingen

 

Het gebruik van Autodesk Build

 

Lomans is een totaalinstallateur en is gevestigd in Amersfoort en in Capelle aan den IJssel. Het bedrijf werkt momenteel aan smart buildings en aan duurzame installaties. Hier zit alles onder één dak: electrical engineering, mechanical engineering en smart buildings.

De markt waarop de onderneming zich richt, reikt tot alle type gebouwen en het heeft een focus op de lange, en daardoor, duurzame termijn. De organisatie is bekend met alle fases van het installatieproces als het gaat om bouwprojecten. Van de ontwerpfase tot de uitvoering en het onderhoud.

De medewerkers hebben een heldere visie op het gebruik van duurzame, innovatieve en creatieve oplossingen. Ze werkten al aan vele projecten. Van distributielocaties en kantoren tot residentiële accommodaties.

 

 

Groei en verschillende werkwijzen

 

Er werken ongeveer 400 mensen bij Lomans. Daarvan werken 250 collega’s op het terrein van bouwprojecten. De laatste paar jaar is de organisatie sterk gegroeid met steeds meer projecten. Deze uitbreiding zorgde voor wat problemen bij het managen van dagelijkse processen van projecten.

Bas Spaan, Data and Information Manager, legt uit: ‘Tijdens die groei werd al snel duidelijk dat er geen standaardaanpak bestaat voor de manier waarop wij implementeren en digitale oplossingen gebruiken. We hebben vele afdelingen en de betreffende medewerkers werken op verschillende manieren.’

Bas kreeg een uitdaging voor zijn kiezen: het managen van projectdata en het verzekeren van teams van het verkrijgen van toegang tot de meest up to date en accurate projectinformatie. ‘In sommige gevallen was e-mail onze enige informatiebron, maar deze manier van werken was niet altijd betrouwbaar of duurzaam.’ Bas regelde dat alle projectdocumentatie op minstens twee verschillende locaties werd opgeslagen. Van lokale network drives tot verschillende samenwerkingsplatforms en document-deel-websites.

 

 

 

Lomans

 

"Onze teams werkten samen en werden samengebracht met het achterliggende idee dat het resultaat zo goed mogelijk moest zijn. Tijdens dit proces kregen we het inzicht dat we betere tools nodig hadden. Alleen dan konden we een betere samenwerking verkrijgen. Hierdoor gingen we op digitaliserings-ontdekkingsreis."

Lomans-zw

Bas Spaan

Data and Information Manager - Lomans

 

 

End-to-end-project

 

Er zijn verschillende customer teams die zich richten op end-to-end-project leveringsprocessen. Door op deze overkoepelende manier te werken, ontstaat er een groepsgevoel bij de projectbetrokkenen. Denk aan: commerciële medewerkers, onderhoudsteams, ingenieurs en bid teams… Zij werken allemaal samen en zorgen ervoor dat het bouwproces goed en probleemloos verloopt. Ze werken aan verschillende projecten, groot en klein.

Bas: ‘Onze teams werkten samen en werden samengebracht met het achterliggende idee dat het resultaat zo goed mogelijk moest zijn. Tijdens dit proces kregen we het inzicht dat we betere tools nodig hadden. Alleen dan konden we een betere samenwerking verkrijgen. Wat was het gevolg van dit inzicht? We gingen op digitaliserings-ontdekkingsreis.’

 

  Lomans

 

                Het delen van projectdata

 

 

De totaalinstallateur maakte al gebruik van Revit, één van de design producten in de Autodesk AEC collection, voor de 3D-modellen en coördinatie. Bas ontdekte dat Revit datarijke modellen met vitale projectinzichten uitgeeft. Deze belangrijke informatie was tot die tijd niet altijd toegankelijk voor iedereen in een project. ‘Bijna iedereen in het team was zo goed als blind als het ging om projectinzichten... We móesten een betere manier vinden om projectdata te delen. En dat moest ook sneller kunnen. Op een manier die niet te veel tijd kostte en niet te complex was,’ legt Bas uit.

‘Voorheen werkten we met vele handmatige processen. Teamleden printten 3D-tekeningen en werkten op een 2D-manier, terwijl ze 3D-info gebruikten. ‘Het oude proces kostte erg veel tijd en je wist nooit zeker of de informatie accuraat en up to date was. Het maakte alles bovendien onnodig complex.’

 

Kiezen voor de goede oplossing

 

Lomans zette een 2030-toekomstvisie uit, om te kunnen focussen bij het gebruik van cloud solutions voor hun constructieprojectdata. De totaalinstallateur wilde ook graag vloeiend samenwerken aan projecten, zowel intern als extern.

Het team begon in 2019 met het gebruiken van het BIM 360-platform, van Autodesk Construction Cloud, als platform voor het opslaan van algemene data.

‘Ons lange termijnplan was vanaf het begin: het gebruiken en meegroeien van/met Autodesk Construction Cloud-producten. Toen Autodesk Build op de markt kwam, wisten we meteen dat we daarmee wilden werken,’ zegt Bas.

 

 

 

Loman

 

De mogelijkheden van de Autodesk Construction Cloud

 

 

 

‘We weten dat we in de toekomst op een andere manier met technologie zullen werken. Binnenkort zal de computer ons vertellen hoe je het beste je werk kunt aanpakken, niet andersom! We beseffen dat werken in een cloudomgeving een fundamenteel element is om mee te gaan met de tijd... De goede reputatie van Autodesk in de markt geeft ons de bevestiging die we nodig hebben. We weten: dit is de juiste cloudsoftwareprovider voor ons,’ vertelt Bas.

De cloud biedt vele mogelijkheden en Autodesk is betrokken bij vele mooie projecten. Er waren meer organisaties die Lomans hun diensten aanboden, maar niemand gaf de mogelijkheid tot samenwerking op het gebied van design, bouw, operatiefases van de projecten.

 

Sprinten naar standardisatie

 

Het team van Lomans startte begin 2021 met het gebruik van Autodesk Build. Zij begonnen met het uitrollen van de technologie op team-by-team-basis.

‘We begonnen met het minst gedigitaliseerde team toen we voor het eerst met Autodesk Build gingen werken,’ zegt Bas. In plaats van het implementeren van alle technologie bij alle projecten tegelijkertijd, introduceerden Bas en het team de technologie door een sprint-methodologie toe te passen.

Deze methode staat het team toe om eerst te wennen aan een bepaalde particuliere digitale workflow. Of om het proces in de diepte op een specifiek moment te bekijken. Daarna ga je door naar het volgende proces. ‘De technologie op die manier introduceren hielp bij het verminderen van verstoringen bij huidige projecten en stelde ons in staat om te leren van de cloudomgeving en van elkaar,’ vertelt Bas.

 

 
 
Loman

 

De cloudomgeving van Autodesk Build

 

 

 

Alle nieuwe projecten zijn geïmplementeerd met behulp van de cloudomgeving van Autodesk Build. Het eerste team dat deze technologie gebruikte werkte aan kleine retail-projecten die normaliter korter waren van duur dan de grotere Lomans-projecten.

Bas kijkt terug: ‘We konden de digitale workflows gebruiken en onze kennis beetje bij beetje uitbreiden. We waren ook in staat om complexere workflows te testen, zoals markups en wijzigingen van kleinere projecten. Daarnaast leerden we vrij snel over wat wel en niet werkte.’

 

 

Een goede basis

 

Door de methode toe te passen van Bas, kon het team de best practices uitvoeren die de totaalinstallateur graag wilde doorvoeren. Ze startten met het op orde krijgen van document management, werkten erna aan workflows zoals wijzigingen, markups, checklists en probleemmanagement.

‘We kregen tijd om te leren, doordat we kleine stappen namen. Eerst maakten we ons de basis eigen van documentmanagement. Zo bleef het overzichtelijk. Heel waardevol,’ zegt Bas.

Het team van Lomans gebruikt nu Autodesk Build voor alle nieuwe bouwprojecten. Hierdoor is de projectdata gestructureerd. Elk teamlid kan alles terugvinden, op welk moment dan ook. Of je nu vanaf het begin meedoet aan het project of niet. Hij of zij weet precies waar hij of zij de relevante informatie vindt om vooruit te kunnen.

Het is nu ook mogelijk om als bouwteam informatie en features te delen met externe partners. Hierdoor neemt het risico af rondom dataschommelingen of -fouten. Het zorgt ervoor dat de mensen van Lomans zich zeker voelen over het databeheer. De juiste mensen krijgen toegang tot de juiste documenten, op het juiste moment.

 

  Lomans

 

                     Retail-proces

 

 

‘We besloten Autodesk Build te gebruiken voor een jaarlijks retail-proces,’ aldus Bas. ‘We moeten dan de noodverlichting van 800 winkels checken. Eerder was dat een tijdrovende klus, met veel papierwerk en bureaucratie. Er was ook een risico aan verbonden: bij de oude manier van werken kan de informatie ook wel eens niet volledig juist zijn of verloren gaan. Dat is nu niet meer het geval.’

 

 

Het verwerven van een visie voor 2030

 

Als we kijken naar de toekomst, dan wil Lomans steeds meer features en functionaliteiten van Autodesk Build gaan gebruiken in de jaarlijkse automatiseringsprocessen. Zo investeert de organisatie ook in de optimale tools van Autodesk Build. Hierdoor kunnen werknemers er ook via laptops en smart devices gebruik van maken.

‘Het is echt ongelofelijk hoeveel tijd we al bespaard hebben dankzij deze oplossingen,’ zegt Bas. ‘Het is zo frustrerend en tijdrovend om documenten bij elkaar te zoeken. Het is nu niet meer nodig om daarmee bezig te zijn.’

 

 

 

Lomans

 

Lomans
 

 

De tevredenheid van klanten is belangrijk

 

Lomans hoopt dat uiteindelijk alle projecten live zullen staan op de Construction Cloud van Autodesk. Er zal dan geen tijd meer geschonken worden aan documenten zoeken, data opzoeken of wachten op verstrekte informatie. ‘Ons team hoeft nooit meer te zoeken naar documenten in een project. De documenten zijn precies daar te vinden waar ze moeten zijn!’ aldus Bas.

De Data and Information Manager vindt het belangrijk dat klanten tevreden zijn. Zij zorgen ervoor dat je bedrijf kan groeien. Het is daarom heel belangrijk om aandacht te besteden aan kwaliteit en aan het implementeren van slimmere manieren van werken.

Bas: ‘Op die manier zet je de expertise van het team op een juiste manier in. Je haalt dan het beste van hun kunnen eruit. Tot slot kunnen we goed inspelen op de behoeften van klanten en hun problemen op een betere manier oplossen.'

 

CADAC Group